duminică, 30 septembrie 2012

Pulpe de pui cu sos de vin rosu





ingrediente:
3 pulpe de pui
2 rosii
3 linguri de ulei
1/3 pahar de supa de carne
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 pahar de vin rosu
sare
piper
patrunjel
 

mod de preparare:
Pulpele se ung cu ulei, se sareaza, se pipereaza si se aseaza intr-un vas termorezistent impreuna cu ceapa si rosiile taiate rondele, usturoiul pisat si supa de carne, si se baga la cuptor.
Din cand in cand, se stropeste carnea cu sosul din tava. Cand carnea incepe sa se rumeneasca, se adauga vinul si se mai tine circa 10 minute in cuptor.
Se servesc cu patrunjel taiat deasupra.

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Cartofi gratinati



ingrediente:
1 kg cartofi
3 oua
100 g branza
100 g cascaval
200 ml lapte
200 ml smantana
sare
piper
cimbru
un cub de unt (pt uns tava)

mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja. Cand sunt pe jumatate fierti, se opreste focul si se lasa sa se racesca, apoi se decojesc si se taie rodele.
Sosul pentru cartofii gratinati se prepara din smantana, lapte, branza zdrobita, 50 g cascaval ras, oua, sare, piper si cimbru.
Ungem un vas termorezistent cu unt, asezam un strat de rondele de cartofi, se toarna jumatate din cantitatea de sos, apoi se aseaza al doilea strat de cartofi, se torna restul de sos, iar deasupra se presara restul de cascaval ras si se baga la cuptor pana se rumenesc.

marți, 25 septembrie 2012

Zacusca de vinete


ingrediente:
4 kg vinete
3 kg ardei gogosari rosii
1,5 kg ceapa
750 ml ulei
frunze de dafin
sare grunjoasa neiodata
piper

mod de preparare:
Vinetele si ardeii se coc uniform pe toate partile, apoi se pun intr-un vas acoperit pentru a se decojii mai usor. Cand se racesc putin, se decojesc, se indeparteaza coditile, iar ardeii se curata si de nervuri si seminte si se lasa la scurs.
Ardeii si vinetele se taie marunt.
Ceapa se curata si se taie solzisori, apoi se pune la calit in uleiul deja incins.
Cand ceapa devine translucida, adaugam legumele tocate, bulionul si frunzele de dafin si se lasa la fiert la foc potrivit amestecand des pentru a nu se lipi de peretii vasului.
Cand zacusca a scazut si a capatat o consistenta mai groasa, se potriveste gustul de sare si piper si se opreste focul.
Se toarna in borcane curate si sterilizate, care apoi se inchid ermetic si se sterilizeaza in bain-marie timp de 30 de minute de la primul clocot.

duminică, 23 septembrie 2012

Mancare de vinete cu carne de miel



ingrediente:
600 g carne de miel
3 vinete
2 cepe
1 morcov
2 linguri de bulion
sare
piper
ulei

mod de preparare:
Carnea de miel se portioneaza in bucati nu prea mari, se prajeste in ulei inins, apoi se scoate pe servetele absorbente.
Vinetele se coc, apoi se decojesc si se zdrobesc.
Ceapa si morcovul se pun la calit in putin ulei incins, iar cand devin sticloase se adauga un pahar de apa si bulionul si se lasa la foc potrivit pana cand legumele sunt fierte. Apoi se adauga vinetele coapte si carnea de miel prajita si se mai lasa 10-15 minute pe foc. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa.
La final se potriveste gustul de sare si piper.

joi, 20 septembrie 2012

Prajitura tavalita in nuca de cocos


ingrediente:
5 oua
2 cani de zahar
1 cana de faina
1 praf de copt
150 g unt
100 ml lapte
3 linguri cacao
200 g nuca de cocos
esenta de rom

mod de preparare:
Batem albusurile spuma, adaugam o cana de zahar si amestecam pana acesta se dizolva complet, apoi adaugam galbenusurile, iar dupa ce amestecul se omogenizeaza se adauga „in ploaie” faina amestecata cu praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si bagam in cuptorul incins. Verificam cu o scobitoare daca pandispanul este gata. Dupa ce se raceste, il taiem in forma de cuburi.
Pentru prepararea glazurii amestecam laptele cu zaharul ramas, cu cacaua si untul topit, le punem pe foc pana se topeste zaharul, apoi stingem focul, adaugam esenta de rom si lasam putin sa se raceasca.
Luam fiecare cub, il dam prin glazura, apoi il tavalim prin nuca de cocos.

luni, 17 septembrie 2012

Dovlecei umpluti cu carne



ingrediente:
7-8 dovlecei
1 kg carne tocata
80 g orez
patrunjel
1 ceapa mare
7-8 rosii
sare
piper
mod de preparare:
Dovleceii se taie in 2 parti egale, indepartam capetele si ii curatam de miez, ii pumen putin la scurs.
Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei incins. Orezul se spala foarte bine, in mai multe ape, se amesteca cu carnea tocata si ceapa calita, se adauga sare, patrunjel taiat marunt si piper.
Luam dovleceii si ii umplem, aproape complet, cu amestecul de carne tocata, iar deasupra punem cate un capac din rondele de rosii.
Se unge oala cu putin ulei, se aseaza dovleceii, iar printre dovlecei punem restul de rosii taiate mic. Adaugam apa cam 2/3 din lungimea dovleceilor, o lingurita de sare si cateva boabe de piper. Ii acoperim cu o farfurie pusa rasturnat si ii punem la foc mic.

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Ciorba de vacuta



ingrediente:
700 g carne de vita
1 ceapa
2 morcovi
2 ardrei
3 cartofi
250 g conopida
250 g fasole verde pastai
250 g mazare
2 rosii
sare
patrunjel
mod de preparare:
Carnea, taiata cuburi, se pune la fiert in apa cu sare. Se spumeaza ori de cate ori este nevoie.
Ceapa si morcovi se curata, se spala, se taie marunt si se adauga in ciorba cand aceasta nu mai spumeaza.
Intre timp pregatim celelalte legume: ardeii, spalati si curatati de cotor si seminte, se taie cubulete; pastaile se taie in 2-3 parti fiecare; cartofii se curata si se taie cubulete; conopida se rupe in buchetele, iar rosiile se oparesc, se curata de coaja si se taie cubulete.
Cand legumele din ciorba se inmoaie, se adauga conopida, ardeiul, pastaile de fasole si boabele de mazare, iar cand acestea sunt aproape fierte se adauga cartofii.
Cand toate legumele si carnea sunt fierte, se adauga rosiile si se mai lasa circa 5 minute pe foc.
La final se potriveste gustul de sare si se adauga patrunjelul taiat.

vineri, 14 septembrie 2012

Dulceata de nectarine



ingrediente:
3 kg nectarine
1,2  kg zahar

mod de preparare:
Nectarinele se desfac, se indeparteaza samburi si se taie cubulete.
Intr-un vas se aseaza alternativ cate un strat de nectarine si unul de zahar, apoi se acopera vasul si se tine la frigider pana a doua zi.
Se pune la foc potrivit si se amesteca des pentru a nu se lipi de fundul vasului.
Se ia spuma daca este nevoie.
Se verifica dulceata punand o picatura pe o farfurie si daca nu se imprastie inseamna ca este gata.
Se toarna in borcane, se inchid ermetic, si se sterilizeaza 30 minute in cuptor.

joi, 13 septembrie 2012

Ardei capia murati



ingrediente:
1 kg ardei capia
400 ml otet
1 l apa
2 linguri de zahar
1 lingura sare neiodata grunjoasa
piper boabe
mustar boabe

mod de preparare:
Ardeii se spala, se curata de cotoare si seminte, se taie fasii si se aseaza in borcane curate si sterilizate.
Apa, otetul, sarea, zaharul si condimentele se pun la foc pana clocotesc, apoi se torna peste ardeii, tinand borcanele asezate pe cate un varf de cutit. Borcanele se inchid ermetic, apoi se sterilizeaza putin ( circa 20 minute) in cuptor.

miercuri, 12 septembrie 2012

Salata de varza cu paste


ingrediente:
200 g paste (spirale)
200 g sunca
2 ardei
1 varza mica
1 lingura maioneza/ulei
sare
zeama de lamaie
piper
busuioc
mod de preparare:
Pastele se fierb conform instructiunnilor de pe ambalaj, apoi se scot si se lasa la scurs.
Varza se taie fideluta, iar ardeiul si sunca se taie fasii.
Amestecam usor pastele, varza, ardeiul, sunca, maioneza, sare, piper si zeama de lamaie si presaram busuioc.

marți, 11 septembrie 2012

Trigoane cu branza si stafide



ingrediente:
400 g foi de placinta
300 g branza
2 oua
200 g linguri smantana
zahar – in functie de cat de dulce o dorim
50 g stafide
coaja de lamaie
zahar pudra


mod de preparare:
Branza se zdrobeste, se adauga ouale, smantana, zaharul, stafidele inmuiate in prealabil in ceai si coaja de lamaie rasa.
Fiecare foaie de placinta o taiem in doua parti pe lungime si o ungem, pe ambele parti, cu unt topit. Apoi se pune o lingura de amestec cu branza la unul din capete, pe coltul foii de placinta si se infasoara placinta in forma de triunghi si se continua asa pana terminam foile de placinta si amestecul de branza.
Se aseaza trigoanele in tava unsa cu putin unt si se baga in cuptorul preincalzit.
Se servesc ornate cu zahar pudra.

luni, 10 septembrie 2012

Bulion de rosii


ingrediente:
rosii
sare
zahar (optional)
ulei

mod de preparare:
Rosiile se spala, se taie in sferturi si se trec prin masina de pasat (pentru a indeparta semintele si coaja). Sucul de rosii astfel obtinut se pune la fiert, la foc potrivit. Se adauga sare dupa gust, iar daca este usor acrisor se poate adauga si putin zahar. Se tine pe foc pana cand pana capata consistenta unei paste.
Se toarna pasta de rosii in borcane (sticle) curate si sterilizate, iar deasupra se toarna putin ulei cat sa acopere toata suprafata bulionului. Borcanele (sticlele) se inchid ermetic, apoi se sterilizeaza in cuptor pentru 40 de minute.

duminică, 9 septembrie 2012

Ardei iuti (taiati) murati



ingrediente:
1 kg ardei iuti
150 ml otet
300 ml apa
250 g zahar
1 lingura sare neiodata grunjoasa
piper boabe
2 frunze de dafin

mod de preparare:
Ardeii se spala si se taie rondele de circa 1 cm, iar cotoarele se arunca. Frecam rondelele de ardei cu zahar si apoi le aseazam in borcane curate si sterilizate, indesandu-le bine. Din cantitatatile folosite de mine am umplut doua borcane de cate 800 g.
Punem apa cu sarea la foc. Cand sarea s-a topit, oprim focul si adaugam otetul. Turnam saramura peste ardei. Adaugam cateva boabe de piper si cate o frunza de dafin in fiecare borcan.
Borcanele se inchid ermetic, apoi se sterilizeaza foarte putin (cateva minute) in bain-marie.

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Tochitura cu carne de porc si carnati



ingrediente:
500 g carne de porc
3 carnati afumati
2 cepe
1 lingurita boia dulce de ardei
3 linguri pasta de rosii
sare
piper
1 frunza de dafin
3 catei de usturoi
ulei
mod de preparare:
Carnea se portioneaza cubulete si se caleste in putin ulei. Cand se albeste carnea, se adauga carnatii taiati felii si se lasa cateva minute sa se rumeneasca impreuna. Se scoate carnea si carnati, iar in uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga carnea si carnatii, boiaua de ardei, frunza de dafin, sare, piper, se acopera cu apa si se lasa la foc potrivit.
Cand ceapa si carnea sunt fierte, se adauga bulionul si usturoiul pisat si se mai lasa circa 10 minute pe foc.
Se serveste cu mamaliguta.

vineri, 7 septembrie 2012

Piftie (racitura) de pui



ingrediente:
1 pui (mare, gras)
3 l de apa
3 catei de usturoi
sare

mod de preparare:
Puiul se spala, se portioneaza in bucati potrivite. Se pune apa la fiert, iar cand aceasta da in clocot se adauga bucatile de carne pe rand. Se spumeaza si se adauga sare, se lasa sa fierba la foc mic. Cand carnea a fiert bine (dar nu sa se sfarame) se scoate. Zeama se curata de grasime si se incearca daca este suficient de bine legata punand cateva picaturi pe o farfurie; daca la rece aceste picaturi se leaga, atunci zeama este gata. Iar daca nu este suficient de bine facuta se mai tine pe foc si se incearca mai tarziu. Cand este suficient de fiarta, zeama se da la o parte de pe foc si se lasa sa se raceasca Se pun catei de usturoi inainte de a strecura. Zeama se toarna in farfuri peste carne si se da la rece ca sa se inchege. 

marți, 4 septembrie 2012

Salata de cartofi


ingrediente:
1 kg cartofi
2 cepe
5 oua
4-5 castraveti murati
200 g masline, fara samburi
ulei
zeama de lamaie
sare
piper

mod de preparare:
Ouale se fierb, apoi se curata de coaja si se taie in bucati.
Cartofii se fierb in coaja, iar dupa ce se racesc se curata si se taie cubulete. Castravetii murati si ceapa se taie marunt.
Se amesteca cartofii, ouale, ceapa, castravetii murati, maslinele, sare, piper, zeama de lamaie si ulei.

luni, 3 septembrie 2012

Vinete pane I


ingrediente:
2-3 vinete
faina
3-4 oua
sare
piper
ulei

mod de preparare:
Vinetele se spala si se taie rondele nu foarte groase, se presara cu sare si se lasa 30 de minute, apoi se sterg cu prosoape absorbante.
Ouale se bat cu sare si piper.
Vinetele se trec prin faina, apoi prin ou si din nou prin faina si se prajesc pe ambele parti in ulei incins si se scot pe prosoape absorbante.

duminică, 2 septembrie 2012

Dulceata de piersici


ingrediente:
3 kg piersici
1 kg zahar
suc de la ½ lamaie
mod de preparare:
Piersicile, coapte si sanatoase, se desfac, se indeparteaza samburi si se taie cubulete.
Intr-un vas se aseaza alternativ cate un strat de piersici si unul de zahar.
Se adauga zeama de lamaie, se acopera vasul si se tine la rece pana a doua zi.
Se pune la foc potrivit si se amesteca des pentru a nu se lipi de fundul vasului.
Se ia spuma de cate ori este nevoie.
Se pune o picatura de dulceata intr-un pahar cu apa si daca nu se imprastie este gata (aproximativ 1 ora si 40 minute).
Se toarna in borcane calde, puse peste lama unui cutit, se inchid ermetic, se aseaza cu capacele in jos pentru 30 de minute, se acopera cu o patura pana a doua zi, dupa care se depoziteaza.

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Pastai de fasole in sos de rosii pentru iarna



ingrediente:
3 kg fasole pastai
1.5 kg rosii
1 kg ardei capia
3 cepe
250 ml ulei
sare
mod de preparare:
Spalam bine pastaile, le curatam si le rupem in 2-3 bucati pe fiecare.
Ardeii ii spalam bine, le indepartam cotoarele si semintele, apoi ii taiem in bucati mai mici.
Ceapa o curatam si o taiem marunt, iar rosiile le oparim, le decojjim si le taiem cubulete.
Punem ceapa la calit in uleiul incins, cand devine lucioasa adaugam ardeiul si lai lasam la calit cateva minute. Apoi adaugam pastaile, rosiile si sare si lasam vasul acoperit sa fiarba la foc potrivit pana cand legumele sunt fierte.
Cand s-a racit putin, se turna sosul in borcane stelizate, se inchid ermetic, si se baga pe tava in cuptor pentru circa 20-30 minute.