duminică, 30 iunie 2013

Briose cu cirese

ingrediente:
250 g faina
1 pachet praf de copt
120 g zahar pudra
2 oua
150 ml iaurt
100 g unt
350 g cirese, taiate in bucati si fara samburi
pt ornat:
zahar pudra

mod de preparare:
Ciresele se desfac in doua parti, se indeparteaza samburi si se pun la scurs.
Faina se amesteca cu praful de copt, se adauga zaharul, ouale batute, iaurtul, untul topit si ciresele si se amesteca bine.
Turnati compozitia in forme de briose, doar 3/4 din capacitate si se introduc in cuptorul preincalzit.
Se incearca cu scobitoarea.
Cand sunt gata se orneaza cu zahar pudra.

miercuri, 26 iunie 2013

Pachetel cu pui

ingrediente:
1 piept de pui
10 ciuperci
1 lingurita boia dulce
5 linguri ulei de masline
1 cescuta vin alb
1 legatura usturoi verde
cimbru
sare
piper

mod de preparare:
Pieptul de pui se taie in bucatele de 3 cm, ciupercile se taie lame, iar usturoiul verde – rodele de 0.5 cm. Toate ingredientele se amesteca intr-un castron. Se rupe o bucata de folie de aluminiu cu o lungime de circa 40-50 cm si se indoaie pe lungime, iar partile laterale se unesc si impaturesc bine, doua cate doua lasand o parte inca neimpaturita, pe unde se introduce amestecul de pui si toate celelalte ingrediente si se sigileaza si aceasta parte. Se pune pachetul, ermetic inchis, in tava si se baga la cuptorul incins pentru circa 40 minute.

marți, 25 iunie 2013

Prajitura cu prune

ingrediente:
5 oua
5 linguri ulei
1 cana zahar
1 cana faina
1 praf de copt
1 kg prune
pt decor:
zahar pudra

mod de preparare:
Prunele se spala, se desfac in doua parti, se indeparteaza samburi si se lasa la scurs.
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca bine cu ulei, apoi se amesteca cu spuma de albusuri si zahar, iar la final se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, se adauga bucatile de prune si se baga in cuptorul incins.
Se incearca cu scobitoarea pentru a verifica daca este gata.
Cand prajitura este gata se orneaza cu zahar pudra.

luni, 24 iunie 2013

Pui cu masline

ingrediente:
3 pulpe de pui
1 lamaie
2 cepe
3 catei de usturoi
ulei de masline
150 g masline negre
gghimbir ras
cimbru uscat
busuioc uscat
patrunjel
sare
piper

mod de preparare:
Pulpele se freaca cu o lingura de ulei, sare, piper, zeama si coaja rasa de lamaie, ghimbir ras, cimbru uscat, busuioc uscat si se lasa la marinat 30 minute.
In 2 linguri de ulei incins se calesc cepele taiate solzisori si usturoiul zdrobit, iar cand devin translucide se adauga bucatile de pui si se fierb acoperit, la foc mic circa o ora adaugand cate putina apa calda din cand in cand. Cu 15 minute inainte sa oprim focul adaugam maslinele.
La final se adauga verdeata tocata marunt si se potriveste gustul de sare si piper.

duminică, 23 iunie 2013

Tocana de pui cu ceapa



ingrediente:

3 pulpe de pui
1 kg ceapa
100 g unt
boia dulce de ardei
1 lingura miere
250 ml apa
sare
piper
mod de preparare:
Ceapa se curata si se taie solzisori, apoi se pune la inabusit impreuna cu untul. Dupa 20 minute se scoate ceapa si se pun pulpele in sosul ramas, se adauga apa calda, boiaua de ardei si se lasa alte 20 minute sa fiarba. La final se adauga ceapa, mierea si se lasa sa fiarba totul inca 15 minute, apoi se opreste focul.
La final se potriveste gustul de sare si piper.

joi, 20 iunie 2013

Dovlecei gratinati

ingrediente:
1.5 kg dovlecei, taiati cubulete
2 oua
4 linguri faina
130 g smantana
3 linguri unt
100 g cascaval ras
500 ml lapte
sare
marar

mod de preparare:
Dovleceii se spala si, daca sunt mai mari se curata de seminte, apoi se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare.
Faina se dizolva in putin lapte, se inabusa in 2 linguri de unt, se adauga restul de lapte amestecand foarte bine pentru a nu se forma cocoloase si se fierbe circa 5 minute. Apoi se ia de pe foc, se adauga mararul tocat marunt, ouale, smantana, 50 g cascaval ras, dovleceii fierti si scursi. Se amesteca pentru uniformizare, se adauga sare dupa gust si se aseaza compozitia intr-o tava unsa cu unt, se adauga restul de cascaval ras deasupra si se baga tava la cuptor.

vineri, 14 iunie 2013

Gogosi umplute


ingrediente:
1 kg faina (aprox.)
200 g zahar
150 g unt
25 g drojdie
350 ml lapte
coaja de portocala
3 oua

sare
ulei, pentru prajit
pt umplutura:
gem sau crema
pt ornat:
zahar pudra
mod de preparare:
Drojdia se amesteca cu laptele fierbinte. Intr-un castron, se amesteca aprox. 650 g faina cu zaharul, sarea si coaja rasa de portocala, apoi se adauga untul si drojdia cu laptele. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine pana cand se obtine un aluat neted si elestic. Aluatul se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 1 ora la loc calduros.
Aluatul se pune pe planseta tapetata cu faina si se intinde la o grosime de aproximativ 1 cm si se taie cu marginea unui pahar si se lasa sa se odihneasca 10 minute, apoi se jumatate din aceste discuri se pune gem (sau crema de ciocolata) si fiecare se acopera cu cate un disc fara gem si se lipesc marginile celor doua discuri intre ele.
Gogosile se prajesc pe ambele parti in ulei incins.
La final se tavalesc prin zahar pudra.

sâmbătă, 8 iunie 2013

Prajitura cu banane


ingrediente:
300 g faina
5 oua
100 g unt (margarina)
200 ml lapte
1 praf de copt
150 g zahar
3 banane
zahar pudra pt ornat
mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se amesteca cu faina, praful de copt si lapte, apoi se adauga untul moale si se omogenizeaza compozitia. Bananele se taie rondele subtiri si se adauga in compozitie, amestecand incet pentru a nu se sfarama bucatile de banane. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul si se bat in continuare pana cand acesta se topeste, apoi se amesteca incet in aluatul obtinut mai inainte.
Compozitia se toarna in tava (32x25cm) tapetata cu hartie de copt si se baga in cuptorul preincalzit. Se incearca cu scobitoarea pentru a se verifica cand este gata.
Dupa ce s-au racit se orneaza cu zahar pudra.

joi, 6 iunie 2013

Supa de pui si ciuperci


ingrediente:
1 piept de pui
2 morcovi
1 ceapa
1 ardei
10 ciuperci
1/2 lingurita ghimbir ras
100 g taitei
patrunjel

mod de preparare:
Legumele si carnea taiate dupa preferinta se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce incep sa fiarba se adauga ghimbirul ras si se lasa la fiert, la foc potrivit, pana cand legumele si carnea sunt fierte, apoi se adauga taiteii si se mai fierbe inca 5 minute.
La final se potriveste gustul de sare, se opreste focul si se adauga verdeata taiata marunt.

duminică, 2 iunie 2013

Creveti cu usturoi

ingrediente:
800 g creveti
5 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
1/2 ceasca vin alb sec
sare
piper
boia de ardei
frunza de dafin
cimbru (uscat)
busuioc (uscat)
mod de preparare:
Usturoiul curatat si taiat rondele subtiri, se caleste putin in uleiul de masline, se adauga vinul, sare, piper, boia, frunza de dafin, cimbru si busuioc, iar cand sosul clocoteste se adauga crevetii si se lasa circa 5 minute pe foc, amestecand usor.

sâmbătă, 1 iunie 2013

Cartofi brutaresti cu ceapa

ingrediente:
1 kg cartofi
1 ceapa mare
100 ml ulei
250 ml apa
sare
piper
patrunjel

mod de preparare:
Cartofii se curata, se spala, se taie rondele subtiri si se aseaza in tava.
Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in ulei incins pana devine sticloasa, apoi se pune, impreuna cu uleiul din tigaie, peste cartofi, se adauga sare, piper, apa calda si patrunjel tocat marunt si se baga la cuptor. Se scot atunci cand cartofii se rumenesc putin.